RelatedPost

Bandai, uitgever van divers speelgoed -voornamelijk in Japan- is tevens uitgever van een eigen handheld. Deze handheld, de Bandai WonderSwan, kwam in 1999 op de markt. De handheld is alleen populair geweest in Japan. Leuk feitje is dat de handheld is ontwikkeld door de designer van de oorspronkelijke Nintendo Game Boy.

Gezien de WonderSwan moest concurreren met de ijzersterke Game Boy was het noodzakelijk om zoveel mogelijk support te krijgen voor de handheld. Gelukkig was daar Square-Enix om de handheld te voorzien van diverse titels, waaronder Final Fantasy I en Final Fantasy II.
Bandai heeft getracht om ook de kleinere ontwikkelaars te bereiken met de WonderWitch, een hobby-ontwikkel-kit voor de WonderSwan. Mogelijk zou dit leiden tot meer support. De WonderWitch is oorspronkelijk ontwikkeld door Qute Corp, maar is als een officieel Bandai product op de markt gebracht.

Deze kit was echter alleen te bestellen via postorder en alleen beschikbaar in Japan. Voor slechts 16.800 yen (circa 130 euro) kon je eigenaar worden van deze kit. Kortom, een vrij exclusieve kit, die momenteel een hoop geld waard is. Overigens zat bij de eerder genoemde prijs geen daadwerkelijke WonderSwan spelcomputer geleverd.

Klinkt als een Flashcard?

De WonderWitch, het gehele pakket om zelf te kunnen ontwikkelen.

De WonderWitch, het gehele pakket om zelf te kunnen ontwikkelen.

De WonderWitch geeft de gebruiker de mogelijkheid om in de taal C spellen of applicaties te ontwikkelen voor de WonderSwan (C compiler). Via een meegeleverde (interface) cartridge kon je je gemaakte software testen op de WonderSwan.

Gezien de kit alleen beschikbaar was in Japan is het wel benodigd om een Engelse patch te downloaden (wordt niet standaard meegeleverd), om te zorgen dat je ook in andere talen dan Japans kunt ontwikkelen voor de WonderWitch.

De meegeleverde cartridge heeft 128MBit ruimte, wat neerkomt op circa 16MB. Kortom, een legale versie van een flashcard, maar dan gericht op homebrew en niet op het illegaal kopieren van spellen.

De WonderSwan heeft een korte productie gekend. Het product is van 1999 tot 2002 op de markt beschikbaar geweest en ondervond enorme concurrentie van de Game Boy.

WonderSwan

Wat kan ik er op spelen als ik niet kan ontwikkelen?

De WonderWitch heeft een beperkt bereik gekend, maar heeft desondanks toch aardig wat leuke games opgeleverd. Mocht je op zoek gaan naar retail-games, dan kunnen we je teleurstellen. Deze zullen niet werken op de WonderWitch. Dit in verband met het beperkte geheugen van de WonderWitch-kaart.

Toch zijn er wat juweeltjes uitgegeven voor de WonderWitch, zoals:

Judgement Silversword

judgementsilverswordJudgement Silversword is uniek en dat is dankzij de verwachte positie van het systeem. Judgement Silversword speel je namelijk door het systeem vertikaal te houden in plaats van de normale horizontale positie.

Deze shooter heeft in 2001 de WonderWitch grand prix gewonnen (één van de wedstrijden om het product te promoten).

Het spel speelt leentje buur van een arcade klassieker, onder de noemer Radiant Silvergun en vormt hiermee een uitdagende shooter die, dankzij de positie van het scherm, nooit oneerlijk of onoverzichtelijk voorkomt.

Je zult in dit spel een hogere score behalen als je precies bent. Dit wil zeggen, ondanks dat het spel zich leent om onder de noemer ‘bullet hell’ geplaatst te worden, geeft het hogere scores als je alleen schiet indien dit nodig is. Hoe meer accuraat, maar ook hoe sneller je  deze uitschakelt, des te beter je score zal zijn. De bazen, in de vorm van Judges (de formele benaming) zijn geweldig en uitdagend. ‘Here comes the Judge!’.

Rave Hunter

Rave HunterRave Hunter is een puzzel-spel uit 2002 welke winnnaar is van de WonderWitch Grand Prix van 2002 (tesamen met Dicing Knight). Het spel is een remake van een MSX spel. De doelstelling is het maken van goede dansbewegingen en daarmee alle clubs in Japan te ownen. Goed dansen zorgt ervoor dat er mooie danseressen bij je aansluiten. Daarbij moet je zorgdragen dat drie of meer danseressen van dezelfde kleur op één lijn te komen staan, waarna ze verdwijnen. Doe je dit niet goed, dan zul je alle dames moeten voorzien van cocktails. Uiteraard heb je geen ongelimiteerde hoeveelheid cocktails, dus het is noodzakelijk om zo goed mogelijk te blijven dansen.

Meer weten?

Klik hier voor een Engelstalige FAQ van de WonderWitch.

Dit artikel is geplaatst onder de categorie: Retro ,met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Over Rudy Luiten

Enorme passie voor draagbare spelcomputers. Constant bezig met nieuwe devices, mogelijkheden en het maximale halen uit een handheld. Als het draagbaar is, dan is het interessant!

Reageren is niet meer toegestaan, volgende keer sneller zijn?