RelatedPost

De Sony Playstation Portable (PSP) staat al jaren bekend als een handheld die eenvoudig te kraken is (geschikt voor zogenaamde homebrew). Door de handheld te kraken is het mogelijk om gratis spellen te spelen die ontwikkeld zijn voor diverse spelcomputers en ontwikkelde spellen zonder goedkeuring van Sony.

De opvolger van de PSP, genaamd Playstation Vita (PSVita) is niet eenvoudig te kraken, maar bevat wel een gereserveerd stuk in haar systeem die gelijkend is aan de PSP. Deze reservering is gemaakt om bestaande PSP spellen ook af te spelen op de PSVita. Deze reservering van geheugen en capaciteit is net zo eenvoudig te kraken als de PSP. Het is daarom niet geheel verrassend dat de homebrew scene rondom de PSP nog even levend is als in 2006.

Emulators

psp-top-10De PSP is één van de beste machines om reeds bestaande spelcomputers na te doen, emuleren. Door middel van een zogenaamde emulator gedraagt de spelcomputer zich als een andere spelcomputer en kan het vervolgens ook spellen afspelen van die andere spelcomputer. Zo zijn er emulators voor de SEGA Megadrive, Nintendo NES, Nintendo Game Boy etc.

Dankzij de lange levensduur van de PSP en de eenvoudige manier om deze spelcomputer geschikt te maken voor emulators zijn er bijzonder veel goede emulators beschikbaar.

Let op: voor sommige emulators heb je een zogenaamde BIOS nodig om gebruik te kunnen maken van de emulator. Een BIOS is de instructie tussen hardware en het besturingssysteem. Een BIOS is veelal geschreven door de oorspronkelijke aanbieder van de hardware, dus Nintendo, Atari, SEGA etc. en niet vrij beschikbaar. Het is dus illegaal om dergelijke bestanden aan te bieden. Daarom zal je deze ook niet vinden op onze site. Hetzelfde geldt voor de spellen zelf, verpakt in zogenaamde ROMS.

Onderstaande lijst biedt dus alleen een verwijzing naar locaties waar je emulators gratis en legaal kunt downloaden. Gebruik van commerciële roms wordt afgeraden. Wel is de licentie van veel games verlopen en is het mogelijk om gebruik te maken van niet commerciële roms.

Wij hebben de beste emulators voor je opgezocht en ingedeeld per generatie.

PSP emulators: Tweede generatie consoles

Spelcomputers die in de winkels lagen tussen 1976 en 1984:

PSP emulators: Derde generatie consoles

Spelcomputers die in de winkels lagen tussen 1983 en 1992:

PSP emulators: Vierde generatie consoles

Spelcomputers die in de winkels lagen tussen 1987 en 1996:

PSP emulators: Vijfde generatie

Spelcomputers die in de winkels lagen tussen 1993 en 2000:

PSP emulators: Zesde generatie

Spelcomputers die in de winkels lagen tussen 1998 en 2004:

PSP emulators: Zevende generatie

Spelcomputers die in de winkels lagen tussen 2004 en 2010:

Hoe werkt het?

Het is belangrijk dat je PSP spelcomputer voorzien is van een custom firmware. hiermee geef je letterlijk aan dat de spelcomputer open staat voor andere code dan de goedgekeurde code van Sony.

Custom Firmware

In dit artikel bespreken we niet het vergaren en instellen van custom firmware, daarvoor verwijzen we je graag naar andere artikelen op het internet Hiervoor dien je wel te weten welke PSP spelcomputer je bezit:

Emulators werkend krijgen

Zodra je spelcomputer is voorzien van custom firmware kun je gebruik maken van bovenstaande emulators. Het is hierbij van belang dat je de emulator plaatst in de volgende directory op het geheugen:

X:\PSP\GAME

Hierbij is X de naam van de toegekende schijf op je computer om bij het geheugen van je PSP te komen. Het is aan te raden om per emulator een directory te maken. In deze directory plaats je vervolgens ook je ROMS. Voor sommige emulators zijn daar ook regels voor opgesteld. De NES emulator NESTERJ eist dat roms worden geplaatst in de volgende directory:

X:\PSP\GAME\NESTERJ\ROMS

Let op: functies en mogelijkheden kunnen verschillen per emulator. Het is daarom aan te raden om altijd de readme.txt te lezen die veelal gekoppeld zit bij een emulator.

bron: http://wololo.net

Dit artikel is geplaatst onder de categorie: Featured, PSP ,met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Over Rudy Luiten

Enorme passie voor draagbare spelcomputers. Constant bezig met nieuwe devices, mogelijkheden en het maximale halen uit een handheld. Als het draagbaar is, dan is het interessant!

Reageren is niet meer toegestaan, volgende keer sneller zijn?