RelatedPost

Eind 2002 stond de wereld op zijn kop. Nokia ging zich bemoeien met gaming. In 2003 kwam de N-Gage op de markt. Voor nog geen 300 dollar was het mogelijk om een telefoon aan te schaffen met dedicated gaming hardware en toetsen. De Nokia N-Gage zou de grootste bedreiging voor de Game Boy Advance ooit worden. Het liep anders.

Platform keuze

n-gage-consoleDe Nokia N-Gage is een mobiele telefoon draaiend op de Nokia series 60 platform. Dit is een Nokia variant op het Symbian platform. Symbian kan gezien worden als een van de eerste smartphone platforms. Nokia, Siemens, Samsung, Sony Ericsson, LG en Lenovo waren bijvoorbeeld leverancier van telefoons met dit platform. Inmiddels horen we niets meer van dit platform, maar het is duidelijk de voorloper van iOS en Android. In 2003 dus de perfecte keuze om op te nemen als platform. Hiermee had de telefoon gelijk een groot aantal ‘apps’.

Specificaties

AlgemeenTypeDetail
SimMini-sim
BodyOmvang134 x 70 x 20 mm
Gewicht137 gram
BeeldTypeTFT, 4096 kleuren
Resolutie176 x 208 pixels, 2.1 inches, 35 x 41 mm (~130 ppi pixel density)
MemoryExternMMC
Intern3.4 MB
VerbindingTypeGPRS, Bluetooth, USB 1.1
FeaturesOSSymbian OS v6.1, Series 60 v1.0 UI
CPU 104 MHz ARM 920T
RadioStereo FM radio
BatterijLi-Ion 850 mAh battery (BL-5C)
StandbyTot 200 uur
GesprekTot 4 uur

Design: Sidetalking / Taco Phone

Het design van de N-Gage is bijzonder. Om te telefoneren dien je de telefoon aan de zijkant tegen het oor te plaatsen. De microfoon en de speakers zitten namelijk op de zijkant van het toestel. Dit leverde al snel de term side-talking op en de telefoon werd hernoemd naar de Taco Phone. Deze designkeuze was dus geen succes. Gevolg was dat veel potentiele kopers afhaakten.
Tevens bevatte het beeldscherm een ongebruikelijk formaat, namelijk een beedscherm met verticale focus. Elk ander handheld device heeft echter een horizontale focus. Essentieel probleem hierbij is het vooruitkijken in games. Gezien het scherm wel hoog is, maar niet breed, biedt het weinig overzicht tijdens het gamen. Sommige games gaan hier handig mee om, maar de diverse ports hebben hier bijzonder veel last van.

Daarnaast moest het toestel bijna geheel uit elkaar gehaald worden om een spel te verwisselen. Dit bracht natuurlijk de nodige vraagtekens en hilariteit.
je moest namelijk de achterkant van de telefoon verwijderen en vervolgens de batterij om van spel te verwisselen.

Tenslotte is de N-Gage krachtig genoeg om 3D games waardig op het beeldscherm te tonen. Gevolg is dan ook dat de console aardig wat 3D games heeft ontvangen. Bij de 3D games merken we al snel dat een analoge stick geen kwaad had gekund. Uiteraard ontbreekt deze op de N-Gage.

Verpakking en gebruik

De Nokia N-Gage maakte gebruik van MMC cards (Multi Media Card). N-Gage spellen zijn voorzien van een extra beveiliging zodat deze niet bruikbaar zijn op andere toestellen. Een MMC card kan tussen de 3MB en 4GB data bevatten.

De games zijn netjes verpakt in stevige, plastic doosjes en geven een nette en degelijke uitstraling. Dit is een flinke stap vooruit ten opzichte van de kartonnen Game Boy Advance doosjes.

2004: een redesign, Nokia N-Gage QD

n-gage-QD-consoleDe eerder genoemde problemen vielen ook Nokia op. In 2004 kwamen zij dan ook met een nieuw model, namelijk de N-Gage QD. Dit model heeft enekel features laten vallen zoals de native MP3 support, maar bracht een flinke verbetering op het gebied van design en gebruikersgemak.
Zo was het mogelkijk om games te verwisselen zonder de telefoon uit elkaar te halen en kon je bellen op de gebruikelijke manier, dus zonder de telefoon een kwartslag te draaien. Innovatieve veranderingen dus!

Dankzij wat besparingen kon de telefoon voor een lagere prijs op de markt gebracht worden. Sommige providers brachten de telefoon al voor 99 euro (pre-paid) aan de man. Met contract was de telefoon veelal gratis.

Harde cijfers

In de maand dat de N-Gage op de markt kwam verkocht de Game Boy Advance (van Nintendo) ruim 100 keer zoveel. Na slechts drie weken begonnen retailers enorme kortingen te geven op de telefoon. Zo kon je de telefoon al voor 200 dollar in je bezit hebben.
De N-Gage QD uit 2004 had, ondanks vele verbeteringen, last van de slechte naam die de oorspronkelijke N-Gage had gecreerd. Zelfs toen de telefoon voor 99 dollar in de winkels lag gingen de verkopen nauwelijks omhoog. Nokia claimt overigens de eerste twee weken ruim 400.000 N-Gage telefoons / consoles te hebben verkocht, wereldwijd. Echter, onafhankelijke metingen praten over slechts 6000 verkochte eenheden wereldwijd. Later gaf Nokia dan ook toe dat er 400.000 N-Gage telefoons naar de winkels waren verscheept, niet verkocht.
Eind 2007 stond de formele teller op slechts drie miljoen verscheepte N-Gage consoles / telefoons. N-Gage als telefoon bracht Nokia dus geen succes. Tijd om het roer om te gooien.

N-Gage als een service

Na het falen van de hardware bedacht Nokia dat de dienst wel kon doorleven als een service. Deze service was beschikbaar voor alle S60 telefoons vanaf 3 april 2008. In 2010 werd de service echter opgeheven. In totaal zijn er 49 games uitgegeven onder deze service. De service liet je games downloaden naar je telefoon. De cartridges van de N-Gage telefoons werden hierbij niet ondersteund. Na het sluiten van de service stapte Nokia over op Windows Phone als belangrijkste platform. In 2014 is de mobiele tak geheel overgenomen door Microsoft en focust zich voornamelijk op Windows Phone 8.1

Interessante N-Gage Games

Je koopt een N-Gage voornamelijk om het gamen. Dan wil je natuurlijk ook weten welke games je kunt spelen op deze bijzondere spelcomputer / telefoon.
In totaal zijn er 58 games uitgegeven voor de N-Gage. Veertien games zijn vroegtijdig gestopt en dus nooit afgerond.

Onderstaande lijst geeft een goede indruk van de variatie en kwaliteit van N-Gage games. Onderstaande lijst bespreekt zowel fysieke N-Gage games als games die zijn uitgegeven onder de N-Gage service.

Urban Asphalt GT 2

asphaltGT2-ngageAsphalt is een racer ontwikkeld door gameloft. Waarbij in het eerste deel de auto’s over de weg zwabberden geeft deel twee je het gevoel van controle. En besturing is een belangrijk aspect van het ervaren van spelplezier. Met de besturing op orde en de graphics op niveau en vijftien verschillende parkoers, biedt deze game eindelijk fun en is daarmee de eerste goede arcade racer op de N-Gage. Het gebruik van nitro’s en de achtervolgingen door de politie zorgen ervoor dat je met plezier dit spel blijft spelen.

Via Bluetooth is het mogelijk om een multiplayer sessie te starten (tot vier spelers). Echter, het vinden van twee N-Gage toestellen en twee kopies van deze game maakt het spelen van een multiplayer spelletje een stuk lastiger dan in 2004. Het spel zelf is overigens een van de meest aangeboden N-Gage games op tweedehands websites zoals eBay en Marktplaats.

Hooked On: Creatures of the Deep

Hooked-On-Creatures-of-the-Deep
Een vispel? Een enorm gaaf en verslavend visspel! Over de gehele wereld ga je op zoek naar vissen, zeemonster en andere items. Ik bedoel, ken je een spel waarin je Loch Ness moet vangen? Dit spel beslaat dan ook niet alleen vissen, maar heeft ook diverse RPG-elementen in zich. Het opbouwen van het vangen van een klein visje naar een enorme inktvis zorgt voor een beleving. Je zult dus in skills moeten groeien om betere vangsten te kunnen krijgen. An sich is het vissen niet moeilijk, namelijk op 5 drukken om je hengel uit te gooien en nogmaals op 5 om binnen te halen.

Eens in de zoveel tijd mag je op pad om een ander te helpen. Veelal wordt er gevraagd naar een specifieke vis of item. Zodra je deze hebt gevangen kun je hem terugbrengen om zodoende in skills verder te groeien.

Tenslotte kun je nog in de N-Gage Arena online patsen met je vangsten, het totale gewicht etc.

One

one-ngageOne is een fighter. De N-gage heeft enorm veel knoppen, dus het verwerken van moves moet geen probleem zijn. Met create a fighter is het mogelijk om je eigen fighter samen te stellen. Het gaat hier wel om cosmetische wijzigingen van bijvoorbeeld haar en kledingstijl. Desalniettemin, een leuke extra. Als je de story-mode doorloopt speel je nog meer kleding vrij. Helaas zijn je aanpassingen echt puur cosmetisch. De movesset is vrij basic en herhaalt zich. Je kunt kiezen uit 1 van de drie houdingen, namelijk: aanvallend, verdedigend of normaal, wat tussen aanvallend en verdedigend in ligt. Grafisch is de game uitzonderlijk. Alle actie is gedetaileerd en wordt soepel op het scherm gebracht.

Erg vreemd is het feit dat je tegenstander altijd opstaat. Dus als je wint dan staat je tegenstander alsnog lamlendig naast je te staan in plaats van knock-out op de grond.

Een prima portable fighter met wat kleine nadelen. Overigens vraagt de game ook nog wel wat geduld, gezien de laadtijden best fors genoemd mogen worden.

Pandemonium

Pandemonium-ngage
Pandemonium is een oude bekende. De titel stamt uit 1997 en maakte toen forse indruk. De 2.5D platformer verdweeen toen van toneel om vervolgens weer op te duiken voor de Nokia N-Gage. Pandemonium blijft een geweldige platformer. Lastig punt is de vreemde beeldverhouding van de N-Gage waardoor je niet enorm ver vooruit kunt kijken. Dit zorgt ervoor dat je vaak sprongen moet maken naar ‘het onbekende’. Dit is eigenlijk meer te wijten aan de N-Gage, dan aan het spel. Dankzij de eenvoudige opzet bestuurt het spel perfect. Rennen, verzamelen, springen het gaat allemaal uitstekend.

Fifa 09

fifa09-ngage
Een beetje console of handheld wordt standaard voorzien van een versie van Fifa Soccer. Zo ook de N-Gage. Nokia heeft Electronic Arts specifiek gevraagd om support. Dit reulteerde in, onder andere, the Sims, maar ook Fifa 08 en Fifa 09. De laatste versie is de betere release. In principe betreft het hier Fifa 08, maar dan wel met een up-to-date database, een klein likje verf en wat bugfixes. De AI van de computer is flink verbeterd waarmee speelsessies een stuk leuker worden.

Groot gemis is het ontbreken van multi-player mogelijkheden.

Worms World Party

worms-ngage
Worms is te gek. Het eenvoudige concept slaat al jaren prima aan. Zorg ervoor dat je overleeft en de tegenstander zo snel mogelijk uitschakelt. In Worms doe je dat op de meest hilarische manieren. geef je wormen de juiste wapens om de strijd te winnen. Per zet kan je een worm verplaatsen en een wapen inzetten. En als er een superschaap tussen de wapens zit, dan weet je dat je veel plezier zult hebben met deze game.

Dankzij de vele opties is het mogelijk om het spel je helemaal eigen te maken. Zo kun je zelf het landschap samenstellen, of instellen welke wapens gebruikt of ingezet kunnen worden. Via N-Gage Arena is het mogelijk om het online tegen drie andere spelers op te nemen. Helaas werkt dit niet meer, maar als single-player game doet deze game weinig fout.

Brothers in Arms

Brothers_In_Arms-ngage
Brothers in Arms is een shooter en speelt zich af in de tweede wereld-oorlog. Barre tijden dus. In veertien missies zul je de tweede wereldoorlog doorlopen. De camera staat achter de speler, wat dit een third-person shooter maakt. het verhaal is flinterdun en voorspelbaar; wellicht omdat we hier met een portable game te maken hebben. Ook zijn de levels lineair opgedeeld. Echte vrijheid heb je niet. Misschien is dit ook wel de juiste keuze. De N-Gage heeft immers geen analoge stick. Het is dan wel fijn dat je eigenlijk constant op het geijkte pad blijft. Iets wat wel constant aanwezig is, is de actie. Dankzij de auto-save is het eenvoudig om een stukje te spelen en vervolgens weer verder te gaan met andere bezigheden.

Pocket Kingdom: Own the World

pocket-kingdom-ngage
Massive Multiplayer Gaming is hip. ten tijde van Pocket Kingdom was het nog veel hipper dankzij games zoals World of Warcraft. Pocket Kingdom is een MMMGORPG; een online rollenspel dus. Pocket Kingdom is een spel binnen een spel, wat zich afspeelt in de fantasy-wereld van Ulgress. De beste speler in dit spel is gebanned, dus er is ruimte voor een nieuwe heerser en misschien ben jij dit wel. In Pocket Kingdom is men hip, dus praat men l33t. Dit kan enorm grappig zijn, maar ook best wel verwarrend. Het spel is simpel, doch verslavend. Bescherm je kasteel, verken de wereld en neem kastelen van anderen in. Dit doe je door units te bouwen etc. Dankzij GPRS verbinding kun je constant verbonden zijn met de wereld van Ulgress. Helaas is het menu niet echt vriendelijk. Maar duidelijk is wel dat Pocket Kingdoms een gat had gevonden in mobile gaming. Inmiddels worden we doodgegooid met MMORPGS op onze Android, iOS en Windows Phones, maar Pocket Kingdoms was de eerste serieuze speler op de mobiele markt.

Pathway to glory

pathway-glory-ngage
Ben je bekend met Advance Wars (Game Boy Advance), dan is Pathway to Glory geen verrassing voor je. Volgens veel N-Gage fans is dit het beste spel van de N-Gage. Ontwikkelaar RedLynx heeft een uitstekend turn-based spel ontwikkeld met een enorm lange campaign. Je zult hier weken mee zoet zijn. Het verslaan van de tegenstanders is niet simpelweg een unit markeren en de aanval aangaan, maar evenaart een goed schaakspel. Uiteraard speelt het spel zich af in de tweede wereldoorlog. Dit was immers het onderwerp in die jaren. In 2006 is er echter een vervolg uitgegeven (Pathway to Glory: Ikusa Islands) die je op andere terreinnen de strijd liet aangaan.

In november 2006 werd de laatste fysieke N-Gage game uitgegeven. Dit was een combat racegame met de naam Payload.

Is de Nokia N-Gage het waard om te hebben?

Uiteindelijk is praktisch elke console het waard. De N-Gage heeft een aardige groeiende groep verzamelaars en het toestel en de games zijn steeds lastiger te verkrijgen. Nu lijkt het beste momente om in te stappen. Op tweedehands websites wordt nog veel aangeboden. Prijzen stijgen licht, maar dit kan in de toekomst snel veranderen.

Met nog geen 60 games is het ook heel goed mogelijk om een complete collectie bij elkaar te verzamelen.

Dit artikel is geplaatst onder de categorie: Nokia N-Gage ,met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Over Rudy Luiten

Enorme passie voor draagbare spelcomputers. Constant bezig met nieuwe devices, mogelijkheden en het maximale halen uit een handheld. Als het draagbaar is, dan is het interessant!

Reageren is niet meer toegestaan, volgende keer sneller zijn?