1983 - Mario Cement Factory

Onderdeel van de Table Top series, deze Game & Watch was speelbaar op een enkel beeld. Speel als Mario in een cementfabriek en zorg ervoor datde cementzakken van de band rollen en netjes in de vrachtwagen worden ingeladen.

1983 - Mario Bombs Away

Tevens een Game & Watch titel. In deze titel speel je met Mario die in het leger zit. Hij moet bommen vervoeren en voorkomen dat deze in contact komen met vuur.

1986 - Super Mario Bros

Een Game & Watch met Super Mario waarin je al duidelijk platformactie kunt onderscheiden.

1989 - Super Mario Land

De eerste echte portable Mario en tevens een platformer zoals we Mario kennen. Het spel kwam tegelijk uit met de Nintendo Game Boy en was samen met Tetris de reden om een Game Boy aan te schaffen.

1989 - Super Mario Brothers

Vanaf 1989 tot en met 1994 heeft Nelssonic diverse horloges met Nintendo games op de markt gebracht. Waaronder Super Mario Bros 1 tot en met 4 en Super Mario Race. De spellen spelen zich af op een enkel scherm en zijn niet echt briljant om te spelen.

1990 - Dr. Mario

Mario is dokter geworden en vraagt om jouw hulp. Kun je de pillen zodanig stapelen dat de virussen worden uitgeschakeld? Net als tetris gewoon speelbaar op de Nintendo Game Boy.

1991 - Mario the Juggler

Een Game & Watch met een kleuren-achtergrond. In Mario the Juggler jongleer je met ballen, sterren en bommen. De snelheid en het aantal objecten neemt gaandeweg toe. Mis je drie objecten, dan is het game over. Tevens de laatste release in de Game & Watch series.

1992 - Super Mario Land 2: 6 Golden Coins

Mario is groter dan ooit. Deze Game Boy platformer lijkt op Supermario World (Super Nintendo) en past een wereldmap en veel grotere sprites toe. In deze titel maken we ook voor het eerst kennis met Wario. Deze moet mario verslaan na het verkrijgen van zes gouden munten.

1994 - Wario Land: Super Mario Land 3

Een totaal andere Mario game. Dit keer speel je als Wario, de tegenhanger van Mario. Hij is onsterfelijk. Door middel van vijanden omver te beuken of plat te stampen loopt Wario het linieare verhaal door. Zo nu en dan moet hij een baas verslaan om zijn avontuur te kunnen vervolgen. De game heeft slechts één doel en dat is zoveel mogelijk geld verzamelen. Hoe meer geld, hoe beter je het spel zult eindigen.

1995 - Mario Picross

Een puzzelgame waarbij men afbeeldingen moet afmaken. De afbeeldingen maak je in een grid met kolommen. Hints moeten duidelijk maken welke vakjes je wel of niet moet inkleuren.

1995 - Mario Tennis

De Virtual Boy, de grootste flop van Nintendo, is ook voorzien van Mario IP. Mario Tennis is een van deze titels. Een prettig en goed werkende tennisgame met Mario in de hoofdrol.

1995 - Mario Clash

Tevens voor de Virtual Boy. Mario Clash is een heruitgave van de oude Mario Bros game, maar dan geheel in 3D. Gebruik je hoofd om je tegenstanders omver te werpen en schop deze vervolgens van de kaart. Probeer dit zo lang mogelijk vol te houden.

1998 - Super Mario Bros Deluxe

De Game Boy Color werd als tijdelijke vulling op de markt gebracht, zodat Nintendo meer tijd kreeg voor haar project Atlantis (de Game Boy Advance). Om de Game Boy Color meer te doen verkopen werd Super Mario bros Deluxe uitgegeven. Deze game is identiek aan de Super Mario Bros game op de Nintendo 8-bit met toegevoegde extra's, zoals: een wereldkaart, een challenge-modus en de Lost Levels (acht extra werelden).

1999 - Mario Golf

Ontwikkelaar Camelot maakt van een sportspel een heuse RPG. Mario Golf op de Game Boy Color werkte zo goed dat men nu nog verwijst naar deze titel als voorbeeld voor toekomstige Golf games.

2000 - Mario Tennis

Na Golf komt Tennis, tenminste als het aan Nintendo ligt en je een game Boy Color hebt. Mario tennis is ontwikkeld door dezelfde partij als Mario Golf (Camelot) en is kwalitatief even hoogstaand. De toevoeging van Powershots aan het klassieke tennis-spelletje zorgde voor de nodige verfrissing van het genre.

2001 - Super Mario Advance

Super Mario Advance kwam tegelijk uit met de Game Boy Advance en is een heruitgave van Super Mario Bros 2, voorzien van enkele extra's zoals toegevoegde geluidjes en de NES klassieker Mario Bros, tevens voorzien van multiplayer.

2001 - Mario Kart: Super Circuit

De eerste draagbare Mario kart is speelbaar op de Game Boy Advance en is op 50cc, 100cc en 150cc te spelen. Tevens kun je alle oude SNES circuits ook vrijspelen en is er een multi-player mogelijkheid. Een enorm compleet en uitdagend pakket dus.

2001 - Super Mario World: Super Mario Advance 2

De SNES klassieker Super Mario World, maar dan draagbaar voor de Game Boy Advance. Speel ook met Luigi en doorkruis de 96 levels. De overzetting heeft wat last wat betreft sound en kleur (welke wat matter is door het ontbreken van een lichtbron op de oorspronkelijke GBA), maar is meer dan prima speelbaar.

2002 - Yoshi's Island: Super Mario Advance 3

Yoshi Island is een Super Nintendo game die overgezet is naar de Game Boy Advance. De overzetting heeft tevens extra levels ontvangen, wat het de meest complete versie van Yoshi Island maakt. Bij het behalen van 100 punten in alle 60 levels opent het werkelijke einde.

2003 - Super Mario Advance 4: Super Mario Bros. 3

De laatste game in de Mario Advance serie is een update van Super Mario Bros 3 (NES). Naast de vernieuwde graphics is er ook de mogelijkheid om je spel op te slaan toegevoegd. Zodoende kun je eenvoudig verder waar je gebleven was. Tevens is een koppeling gemaakt met de mislukte e-Reader van Nintendo. Met speciale Mario Advance 4 kaarten is het mogelijk om nieuwe, unieke levels te spelen.

2003 - Mario & Luigi: Superstar Saga

De eerste in een serie waarmee AlphaDream liet zien dat het Super Mario-universum enorm grappig kan zijn. Mario & Luigi werken als echte broers samen in deze RPG om een nieuwe vijand te verslaan. Gedurende het spel worden allemaal klassieke vraagstukken behandeld en

2004 - Classic NES - Super Mario Bros

Onder de noemer Classic NES-series heeft Nintendo in 2004 diverse oudere NES titels zo authentiek mogelijk overgezet naar de Game Boy Advance. Zo ook de klassieke Super Mario Bros platformer.

2004 - Classic NES - Dr. Mario

Onder de noemer Classic NES-series heeft Nintendo in 2004 diverse oudere NES titels zo authentiek mogelijk overgezet naar de Game Boy Advance. Zo ook Docter Mario.

2004 - Classic NES - Mario Bros

Onder de noemer Classic NES-series heeft Nintendo in 2004 diverse oudere NES titels zo authentiek mogelijk overgezet naar de Game Boy Advance. Zo ook de aloude Mario Bros, waarbij men in een statisch level zoveel mogelijk vijanden probeert te verslaan. Opvallende conversie gezien deze klassieker ook standaard werd meegeleverd bij elke Super Mario Advance titel op de Game Boy Advance

2004 - Mario vs. Donkey Kong

Voor de Game Boy verscheen een klassieke Donkey Kong in 1994 voorzien van een 100 extra levels om de speler, door middel van steeds complexere puzzels, te navigeren naar het einde om de dame in nood te redden. In deze titel speel je ario, maar in de naam zat geen Mario. In de opvolger wel. Donkey Kong heeft in de opvolger alle Mario teddyberen gejat en Mario wilt deze terug. In een enorm uitdagend puzzelspel dien je met de diverse moves van Mario steeds dichterbij je doel te komen.

2004 - Mario Golf: Advance Tour

Camelot, bekend van de eerdere sporttitels op de draagbare spelcomputers, heeft de opvolger van Mario Golf ontwikkeld voor de Game Boy Advance (GBA). De focus ligt hierbij nog meer op het RPG gedeelte en de ontwikkeling van je karakter / club. Dit pakt erg goed uit. Tevens brengen de extra knoppen van de GBA meer mogelijkheden en meer verdieping ten opzichte van het origineel.

2004 - Mario Pinball Land

Na Kirby waagt ook Mario zich in de wereld van digitale flipperkasten. In Mario Pinball ben je zelf de bal en doorloop je diverse delen van tafels om 35 sterren te verzamelen om daarmee de prinses te bevrijden (kijk niet naar ons, wij hebben het niet verzonnen). Het spel is goed speelbaar, maar is vrij moeilijk opgesteld en bevat vaak slecht design wat betreft de pinbal-tafels.

2004 - Super Mario 64 DS

De eerste Mario op de Nintendo DS is een remake van Mario 64 (Nintendo 64) voorzien van de benodigde extra's zoals touchscreen minigames en de mogelijkheid om als diverse andere karakters uit het mario-universum te besturen. Ondanks het ontbreken van een analoge stick op de Nintendo DS is deze titel meer dan prima speelbaar.

2005 - Mario Kart DS

Na het succes van mario Kart op de Nintendo Game Boy Advance kon men wachten op een opvolger. Deze kwam in de vorm van Mario Kart DS op de Nintendo DS. De eerste Nintendo titel met online play. Veel gamers zien deze titel als de ultieme Mario Kart game.

2005 - Mario & Luigi: Partners in Time

De opvolger van Mario & Luigi, maar nu op de Nintendo DS. Een game waarin samenwerken nog meer centraal staat en de kinderen van Mario en Luigi een permanente rol spelen. Minder leuk als de oorspronkelijke game, maar nog steeds een geweldige game!

2005 - Mario Party Advance

Mario Party maakt de overstap van console naar handheld. Hiermee is tevens de focus verplaatst van multiplayer naar singleplayer. Doel is om alle minigames en gadgets te scoren in het spel.

2005 - Yoshi Touch & Go

Een nieuwe Yoshi! Helaas is dit geen platformer zoals Yoshi Island, maar een highscore game. Dit wil zeggen dat je Yoshi zo ver moet laten komen. Je helpt hem door middel van het touchscreen vijanden uit te schakelen en wegen begaanbaar te maken. Hoe ver kom jij?

2005 - Mario Tennis: Power Tour

Camelot is terug op de Game Boy Advance en verzorgt de opvolger van Mario Tennis. Ook deze keer is de focus geplaatst op het RPG gedeelte. Je start het spel met Max en Tina en werkt jezelf omhoog via single- en doubles om uiteindelijk de strijd aan te gaan tegen Mario en consorten.

2005 - Dr. Mario & Puzzle League

Het is duidelijk dat de Game Boy Advance op haar laatste benen loopt. Nintendo hoopt nog wat aandacht te krijgen met haar Game Boy Micro en brengt daarom Dr. Mario & Puzzle League uit. Dit zijn twee games op een cartridge. Beide puzzelgames hebben zowel een horizontale als een verticale modus. Puzzle League is overigens een aangepaste versie van Panel de Pon, een Japanse puzzelgame uit 1995.

2005 - Super Princess Peach

De enige game zonder Mario in de titel. Waarom we deze Nintendo DS game toch opnemen? Omdat deze platformer geheel draait om Mario. De rollen zijn echter omgekeerd. Het is nu de prinses die Mario probeert te redden in deze traditionele platformer. Deze game kon dus niet ontbreken in onze lijst met Mariogames in de hoofdrol of titel.

2006 - New Super Mario Bros.

De eerste echte opvolger van de Mario platformers op de SNES is hier. Deze game zorgde voor een heropleving van 2D mario-games en piek-verkopen voor de Nintendo DS. Met meer dan 30 miljoen sales kan deze game met recht een succes genoemd worden. Deze game en de gekoppelde verkopen maakte dat Nintendo de New-series oprichtte. New Super Mario bros zullen we dus nog wel vaker tegenkomen in deze lijst.

2006 - Mario Hoops 3-on-3

Waar we Mario al hadden zien tennissen en golfen, ontbrak basketbal. Dankzij een samenwerking tussen Nintendo en Square-Enix kwam deze game tot stand. Net als in de tennis en golfgames van Mario kun je ook hier gebruik maken van muntjes en speciale moves. Tel daarbij de schitterende graphics op en je hebt een degelijk geheel te pakken. Three Points!

2006 - Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis

De formele opvolger van Mario vs Donkey Kong (GBA) speelt een stuk anders. De game is op alle fronten aangepast en lijkt veel meer op de oude Lemmings games dan de puzzelgames die we gewend zijn. Neemt niet weg dat dit nog steeds een erg leuke game is. Echter, verwacht je meer van hetzelfde, dan kom je van een koude kermis thuis.

2006 - Yoshi Island DS

Yoshi Island DS heette eerst Yoshi Island 2. Echter, het spel werd ontwikkeld buiten Nintendo om. Nintendo erkende dat de kwaliteit lager was dan verwacht, dus doopte men het spel om naar Yoshi Island DS. Een uistekende, doch repeterende platformer geheel in de stijl van de oorspronkelijk Yoshi Island (Super Mario World 2 genoemd). Ook hier zit je veelal als baby Mario op de rug van Yoshi en probeer je veilig en zo compleet mogelijk de finish te halen.

2007 - Mario Party DS

De Nintendo DS heeft veel meer capaciteiten dan de Game Boy Advance. Mario Party op de Nintendo DS heeft haar focus dan ook weer geplaatst op de multiplayer. Zo is het mogelijk om met vier Nintendo DS systemen en slechts 1 cartridge het spel te doorlopen. De game bevat 74 minigames die gebruik maken van alle features die een Nintendo DS kan bieden. Denk hierbij aan het touchscreen en de microfoon.

2007 - Mario & Sonic at the Olympic Games

De langverwachte samenwerking tussen Nintendo en SEGA bracht niet hetgeen iedereen had verwacht. Toch gaan Sonic en Mario de strijd aan, maar niet in de bekende Mario of Sonic omgevingen, maar op de Olympische Spelen. Het spel kan gezien worden als een matige sportgame met focus op de verkregen licentie (de Olympische Spelen).

2008 - A Little Bit of... Dr. Mario

In 2008 brengt Nintendo de DSi uit. Een nieuwe versie van de Nintendo DS met een online winkel. Om zorg te dragen dat er spellen in de winkel aanwezig zijn heeft Nintendo een mini-versie van Dr. Mario in haar e-Shop geplaatst. Onder de noemer A Little Bit of... brengt Nintendo nog meer games uit zoals Brain Training. Zo ontbreekt in deze versie een multiplayer mogelijkheid. Om dat te ondervangen heeft Nintendo een optie toegevoegd om tegen de computer te spelen.

2009 - Mario & Luigi: Bowsers Inside Story

Mario & Luigi deel drie brengt de humor en verrassende gameplay weer terug die deels zoek was in het tweede deel. Het spel start uitmuntend waarbij Mario en Luigi zijn gekrompen en opgeslokt door Bowser. Je start deze game dus in de maag van Bowser, maar je wisselt ook om zo nu en dan Bowser zelf te spelen. Dit resulteert vaak in hilarische gameplay.

2009 - Mario & Sonic at the Olympic Winter Games

De vorige Mario & Sonic op zowel de DS als de Wii bleek een succes. Aan SEGA dus om dit succes te herhalen door ook een winterse versie uit te brengen. Wij vinden de wintersportgames een stuk leuker, waardoor deze licentiegame al een stuk beter te spelen is dan de vorige versie.

2010 - Mario vs. Donkey Kong: Mini-Land Mayhem!

Nog een Mario vs Donkey Kong op de Nintendo DS. Deze keer met de mogelijkheid om zelf levels in elkaar te zetten (via de construction zone). Het spel begint als Donkey Kong bezoeker 101 blijkt te zijn in het pretpark van Mario en Pauline. Echter, alleen de eerste 100 bezoekers krijgen een geweldige Pauline look-a-like pop mee naar huis. Donkey dus niet; genoeg reden om de echte Pauline te kidnappen en Mario weer wat werk te geven. Hield je van de vorige Mario vs Donkey Kong? Dan zit je hier ook goed!

2011 - Super Mario 3D Land

Met de Nintendo 3DS biedt Nintendo iets unieks, namelijk 3D beelden zonder het dragen van een 3D bril. De beste manier om dat aan je publiek te tonen is om Mario gebruik te laten maken van deze feature. 3D land is een kruising tussen een klassieke 2D mario game en een volledige 3D mario game zoals Mario 64 en deze combinatie pakt briljant uit. De moeilijkheidsgraad in het spel bouwt langzaam op, maar biedt voldoende uitdaging voor zowel onervaren als ervaren spelers.

2011 - Mario Kart 7

De derde Mario Kart voor draagbare spelcomputers bevat nieuwe mogelijkheden. Naast het racen op een baan zijn er gliders om door de lucht te racen en is er de mogelijkheid om de race onder water voort te zetten. Deze nieuwe attributen zorgen voor een frisse wind. Tevens is de game online te spelen. Mario Kart 7 en Super Mario 3D Land zorgde ervoor dat de Nintendo 3DS weer helemaal in de spotlights kwam te staan.

2012 - Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games

Ook in 2012 was er wederom sprake van een Olympische Spelen, dus ook deze keer speelde SEGA in op de enorme aandacht die de spelen genereert. De eerste Mario & Sonic op de 3DS is weer geen enorm slechte game, maar ook geen uitschieter. Je kunt deze keer deelnemen in 57 verschillende events in zowel single- als multiplayer.

2012 - Mario Tennis Open

De derde Mario Tennis op draagbare Nintendo computers laat het RPG genre achter zich en focust zich volledig op het tennissen. Deze zet blijkt geen briljante zet. De game is prima speelbaar, maar voelt kaal en niet compleet aan ten opzichte van de vorige delen.

2012 - New Super Mario Bros. 2

Na New Super Mario Bros op de Nintendo DS was het wachten op het vervolg. New Super Mario Bros 2 laat de speler op zoek gaan naar een miljoen munten. Het regent werkelijk munten in deze game. En daarmee ook extra levens. Hiermee lijkt Super Mario Bros 2 een eenvoudige platformer en deels is dit ook waar. Het behalen van het ultieme doel, namelijk de 1 miljoen munten is geen makkie. Nintendo koos ervoor om de levels te laten ontwerpen door een jong team. Nintendo hoopte zo op een frisse wind. Deze aanpak betaalde zich slechts deels uit. De kwaliteit van de diverse levels is enorm verschillend.

2012 - Paper Mario: Sticker Star

Paper Mario is een bekend IP. Je loopt in Paper Mario namelijk altijd een avontuur (RPG) door in een omgeving geheel gebouwd uit papier. Zelf besta je ook uit papier. In Paper Mario op de 3DS is het RPG aspect echter verdwenen en loop je levels door verbonden via een map-structuur. Hiermee is de charme van Paper Mario verloren gegaan. Lees ook onze review op portable-games om zelf je oordeel te vormen.

2013 - Luigi Mansion: Dark Moon

Luigi Mansion is een lanceertitel voor de Nintendo GameCube. In 2013 bracht Nintendo het vervolg uit op de 3DS. Ook deze keer gaat Luigi op pad in het spookhuis op zoek naar zijn vrienden. Daarbij gebruikt hij de Poltergeist 5000 om alle spoken mee op te zuigen. In dit deel mag Luigi maar liefst vijf enorme huizen doorlopen. Tevens bevat deze game een multi-player modus die erg populair is onder de diverse spelers.

2013 - Mario & Luigi: Dream Team

Het vierde deel in de serie vindt plaats op Pi'illo Island. Om de inwoners Pi'illo te redden moet men de droomwereld betreden. Mario treedt deze wereld binnen via de dromen van Luigi. De droomwereld van Luigi is echter nogal maf. Je werkt ook samen met een dromerige Luigi. Deze stukken zijn echter zo leuk en verfrissend dat de normale wereld (buiten de droomwereld) snel als saai kan worden gezien.

2013 - Mario Party: Island Tour

Ook op de 3DS kan en mag Mario Party niet ontbreken. Ook hier speel je op een spelboard en rol je dobbelstenen en speel je minigames om verder te komen. Bij uitstek dus een multiplayer game. En daar gaat deze game de mist in. Je kunt dan wel dankzij local play met vier mensen spelen, maar online play ontbreekt. Voor een multiplayer titel sinds eind 2013 in de winkels ligt is dat onvergeeflijk.

2014 - Mario Golf: World Tour

Zowel Mario Tennis als Mario Golf bevatten niet de RPG modus die we kennen van de GBA en GBC variant. Hier speel je dus echt golf, op zowel realistische banen als banen die geheel in stijl zijn van het Mario universum. De bekende Super Shots kun je uitschakelen, maar in gebruik zorgt het voor net wat meer power en afstand. Wel bevat de game online multiplayer en online scoreboards.

2014 - Yoshi New Island

Yoshi's New Island is de derde poging tot het leveren van een echte opvolger van de SNES-klassieker Yoshi's Island. Hoewel de game niet goed is ontvangen is de game zeer onderhoudend. Door in een voertuig te veranderen is het mogelijk om bepaalde levels uit te spelen. Dit mechaniek is al toegevoegd in het DS-deel, maar nu eindelijk in perfectie uitgevoerd. Je kunt hierbij gebruik maken van een helikopter, een drill, luchtballon, mijn wagentje, bobslee en onderzeeër.

2014 - Super Smash Bros. for Nintendo 3DS

Super Smash Bros serie is een uiterst populaire serie onder de echte Nintendo fans. Je speelt hier met karaters uit het Nintendo universum en je probeert tegenstanders uit de ring te knallen. Geen platformer, geen puzzelgame, geen sportgame, maar een fighter. Dat maakt Smash Bros uniek. De 3DS versie is de eerste portable versie en bevat tevens online multiplayer en de mogelijkheid tot extra content in de vorm van DLC.

RelatedPost

Hoe vaak wordt Mario nou echt ingezet? Met die vraag gingen we aan de slag. Uiteraard wel op het vlak van draagbare games. We zijn begonnnen bij het begin; toen Nintendo nog geen losse software uitgaf, maar koppelde aan hardware, namelijk: de Nintendo Game & Watch series. In 1983 kwam Nintendo op de markt met Mario’s Cement Factory. Een start in een reeks van draagbare Mario games. Een merk dat vandaag nog evenveel kracht heeft als vijfentwintig jaar geleden. Waar Mario startte als een hard werkende man, kennen we hem nu vooral van de platformgames. Echter, Mario is inmiddels bedreven in meer dan dat. Zo kan hij aardig goed overweg met een kart, maar ook met een: tennisracket, basketbal, golfstick en schijnt hij zelfs dokter te zijn.

De Mario tijdlijn geeft een complete weergave van alle Mario games op de volgende draagbare hardware:

  • Nintendo Game & Watch
  • Nelssonic horloges
  • Nintendo Game Boy
  • Nintendo Game Boy Color
  • Nintendo Game Boy Advance
  • Nintendo DS
  • Nintendo 3DS

Kortom, met meer dan 50 draagbare games met Mario (in de titel of als hoofdrolspeler) kunnen we stellen dat Nintendo goed gebruik maakt van het merk Super Mario op haar draagbare spelcomputers.

De afweging: geen Donkey Kong in bovenstaande lijst

Bij het opstellen van deze lijst hebben we echt gekeken naar games waarin Mario een enorm belangrijke rol speelt. We hebben hier echter een belangrijk IP achterwege gelaten en dat is Donkey Kong. Nu weten we dat Mario hier een essentiele rol in vertegenwoordigt, maar het is duidelijk dat Donkey Kong het merk is.

Dit artikel is geplaatst onder de categorie: Featured, Retro ,met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Over Rudy Luiten

Enorme passie voor draagbare spelcomputers. Constant bezig met nieuwe devices, mogelijkheden en het maximale halen uit een handheld. Als het draagbaar is, dan is het interessant!

Reageren is niet meer toegestaan, volgende keer sneller zijn?