Het valt niet mee om een namaak spel te herkennen. Toch is het belangrijk dat je je hierin verdiept. Zo voorkom je miskopen en erger….

Het aantal verzamelaars neemt fors toe…

nintendo-game-boy-advance-spDe Game Boy Advance (GBA) wordt momenteel meer en meer erkend als gewild verzamel-object. Daarvoor zijn diverse redenen te noemen, zoals:

 • De GBA is een succesvolle Nintendo console welke is voorzien van bekend Nintendo IP zoals Mario en Kirby;
 • De GBA is de laatste console die volledig offline werkt;
 • De GBA is de laatste console voorzien van kartonnen verpakkingen;
 • De GBA is regio-vrij;
 • De GBA wordt veelal gezien als de Super Nintendo (SNES) 2.0;
 • De GBA heeft een korte levensduur gehad met veel degelijke releases;
 • Veel gamers kijken met een roze bril terug naar de periode van de GBA en verlangen hier naar terug;
 • De console bestaat inmiddels ruim tien jaar, wat veelal een uitgangspositie is van verzamelaars om in te stappen.

Waarom moet ik me zorgen maken?

Een namaakspel heeft veel nadelen. Een groot voordeel is vaak de aanschafprijs, maar dit voordeel weegt niet op tegen de enorme hoeveelheid nadelen:

 • Een namaak cartridge is vaak wat dikker. De kans dat je hiermee je cartridge slot en je connectors beschadigd is hiermee een stuk groter dan formele spellen.
 • Veel namaak spellen bevatten niet de mogelijkheid om op te slaan, waardoor je je voortgang elke keer verliest. Dit zal een hoop frustratie opleveren
 • Veel namaak spellen proberen dit te ondervangen met een goedkope batterij in de cartridge. Deze batterij heeft een korte levensduur, waarmee je alsnog al je opgeslagen gegevens kwijt raakt, maar erger nog: de batterij kan gaan lekken en daarmee je Game Boy of Nintendo DS ernstig beschadigen.
 • Namaak spellen zijn veelal gekraakte officiële spellen en bevatten vaak problemen. Levels / spellen die vastlopen, ontbrekende levels en missende informatie zoals filmpjes. Kortom, je mist veelal de volledige ervaring en je hebt geen idee wat nu wel is toegevoegd en wat niet. In het ergste geval bevat je spel slechts een level, of werkt deze in zijn geheel niet.
 • Namaak spellen bevatten ook vaak oude kopieën van andere spellen. Zo is er een Mario spel in omloop wat eigenlijk een kopie is van Speedy Gonzales. Je verwacht dus meer dan je daadwerkelijk krijgt.
 • Je zult geen service en ondersteuning krijgen van Nintendo als zij vermoeden dat je gebruik maakt van namaak producten.

Hoe herken ik een namaak?

Naast elkaar. Links het echte spel en rechts de namaak versie.

Naast elkaar. Links het echte spel en rechts de namaak versie.

Helaas zijn er enorm veel namaak producten in de omloop wat betreft de Game Boy Advance. Tevens worden de namakers steeds slimmer en lijken de producten dan ook steeds meer op de werkelijke producten. Tijd dus om een checklist op te stellen om verrassingen te voorkomen.

Het aankopen van GBA games wordt steeds lastiger gezien de games gestaag verdwijnen uit de winkels. Zodoende kun je inmiddels, bijna, alleen nog terecht op: rommelmarkten, ebay, marktplaats of online retro-shops voor de aanschaf van games. Zeker op marktplaats is het handig om te weten of je het juiste product koopt en geen namaak.

1. Ratings

Soms bestaan spellen niet eens formeel zoals deze Sonic.

Soms bestaan spellen niet eens formeel zoals deze Sonic.

Een GBA-spel heeft verschillende ratings. Zo heeft een Europees GBA spel een rating van PEGI en de Amerikaanse GBA spellen zijn voorzien van ESRB ratings. Natuurlijk zijn er grote aantallen van de GBA games geimporteerd, toch moet je extra opletten als je een spel aantreft met een Amerikaanse rating. Veelal worden namaak games voorzien van een ESRB rating in plaats van een PEGI rating.

2. Het materiaal van de verpakking

Een GBA-spel wordt verpakt in een kartonnen doosje. Deze doosjes zijn, over het algemeen gemaakt van mat materiaal. Dat wil zeggen dat de verpakking niet glimt of glad aanvoelt. Is dit wel het geval, dan kun je er ernstig rekening mee houden dat je te maken hebt met een namaak product.

3. Teksten en afbeeldingen op de verpakking

Op de achterkant van de verpakking staat vaak een pakkende tekst en enkele afbeeldingen. Indien deze tekst voorzien is van typefouten, dan moet er een lichtje gaan branden. Tevens dient er geen sprake te zijn van color-bleeding of wazige afbeeldingen. Is dit wel het geval, dan kun je vrijwel zeker spreken van een namaak product.

4. Het label op de cartridge

Foute boel zo'n wazig label.

Foute boel zo’n wazig label.

Aan het label op de cartrdige kun je ook herkennen of we te maken hebben met een correcte game of een namaak exemplaar.

 • Het label is voorzien van een typenummer. Dit typenummer is  daadwerkelijk door het label heen gedrukt. Je kunt dit voelen als je met je vinger over het label heen gaat. Het typenummer is uniek voor de game. Zo heeft elk spel een eigen type-nummer. Dit kun je eenvoudig opzoeken op google. Het typenummer wordt standaard onderaan rechts op het label gesponst.
 • Tevens dient het label goed uitgelijnd op de cartridge geplaatst te zijn. De plaatsing van een label is een geautomatiseerd proces en levert daarom geen scheve labels op. Scheve labels definieren een namaak product.
 • Het loont om te zoeken op google naar de betreffende game. Vaak heeft een namaak-spel namelijk een onjuist logo of een volledig onjuist label. Is dit het geval, dan weet je direct dat je te maken hebt met een vervalsing.
 • Het label bevat formele logo’s. Men is immers trots op het product, dus de ontwikkelaar en uitgever van het spel zijn aanwezig op het label.
 • Het label bevat daarnaast een “Official Nintendo Seal”, een teken dat je te maken hebt met een formeel Nintendo product.
 • Tenslotte bevat een label geen typefouten.

5. De cartridge zelf

Nintondo is geen Nintendo.

Nintondo is geen Nintendo.

De cartridge zelf heeft een aantal eigenschappen, namelijk:

 • Het materiaal van de cartridge. Dit is vrij lastig, maar over het algemeen zijn alle GBA cartridges (op onder andere Pokémon, Boktai, Yoshi en DrillDozer na, welke voorzien zijn van een eigen opvallende cartridge) allen voorzien van dezelfde kleur grijs. Namaak producten wijken vaak af qua kleur. Het grijs is minder grijs, of in sommige gevallen flink méér grijs. Het is dus verstandig om een werkelijke cartridge naast je potentiele aanschaf te leggen.
  gba-fake1
 • Aanwezigheid logo Game Boy Advance. Op de voorkant van de cartridge staat in tekstvorm (zonder achterliggend logo, of welk andere vorm) vermeld: GAME BOY ADVANCE, waarbij het woord GAME BOY een slag groter is uitgewerkt dan het woord ADVANCE. – Tevens is er een driehoek geplaatst direct onder het logo van de betreffende game. Dit is een harde driehoek en is in elke vorm geplaatst. Dubbele of andere driehoeken wijzen op niet formele games.
Stickers op de cartridge is geen goed teken.
Stickers op de cartridge is geen goed teken.
 • De cartridge bevat geen andere stickers dan het label. Indien er security of andere stickers aanwezig zijn, dan wijst dit op een namaak spel.
 • Op de achterkant van een cartridge staat het volgende vermeld:NINTENDO
  MODEL NO. AGB-002
  PAT. PEND. MADE IN JAPAN.
 • Een cartridge bevat op de achterzijde slechts één schroef, een zogenaamde triwing schroef. Deze is alleen open te maken met een specifieke schroevendraaier. De aanwezigheid van een standaard-schroef wijst op een niet formele cartridge.
 • Connector; als je de cartridge draait en de binnenkant inspecteert kun je, in voldoende licht, een vermelding Nintendo + jaartal vinden op de chips. Is dit niet vermeld, dan heb je te maken met een namaak product.
Wellicht lastig te zien, maar in de cartridge behoort Nintendo plus een jaartal te staan.

Wellicht lastig te zien, maar in de cartridge behoort Nintendo plus een jaartal te staan.

 

6. Overige zaken

Naast bovenstaande zaken zijn er ook enkele specifieke zaken waarop je kunt letten, zoals:

 • Meerdere titels op één cartridge. Er zijn een aantal formele GBA spellen beschikbaar die twee tot drie games op één cartridge bevatten. Kom je echter GBA spellen tegen met meer dan vier games op één spelcartridge, dan kun je er van uitgaan dat dit een namaak product is.
 • Koop je een spel op eBay, stuur dan niet geheel op de positieve beoordelingen. Er zijn momenteel maar weinig mensen die goed onderscheid kunnen maken tussen een namaak product en het werkelijke product. Iemand met 15000 positieve ratings kan heel goed namaak producten verkopen.
 • Let wel op de negatieve feedback. Zie je er tussen staan dat iemand heeft gemeld dat zijn of haar spel niet opslaat, dan kun je er zeker van zijn dat de verkoper onjuiste producten verkoopt.
 • Algemene regel: bij twijfel, niet doen!

Ik heb een miskoop gedaan…

Het kan gebeuren dat je alsnog een verkeerde aankoop hebt gedaan. Hoe haal je dan je recht? Het is dan verstandig om een kijkje te nemen op ConsuWijzer. Consuwijzer geeft praktisch advies over uw rechten en is onderdeel van de overheid.

Dit artikel is geplaatst onder de categorie: Featured, Gameboy Advance ,met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Over Rudy Luiten

Enorme passie voor draagbare spelcomputers. Constant bezig met nieuwe devices, mogelijkheden en het maximale halen uit een handheld. Als het draagbaar is, dan is het interessant!

Reageren is niet meer toegestaan, volgende keer sneller zijn?

Lees ook...