RelatedPost

800px-Game_Boy_logo

Op 21 april 1989 veranderde wereld. Japan maakte voor het eerst kennis met de Game Boy, een portable 8-bit spelcomputer met verwisselbare cartridges. Deze spelcomputer typeerde de echte start van draagbare spelcomputers.
Wij, Europeanen, mochten in September 1990 aan de slag met deze Game Boy (veelal Gameboy genoemd).
Aziaten mochten aan de gang met de “Tata Game Boy” en de Koreanen met de “Mini Comboy“.

Good old gameboys

Als we nu het eindresultaat bekijken zien we dat er bijna 120 miljoen Game Boy spelcomputers (plus Color) verkocht zijn, dan kan je niet anders dan stellen dat de Game Boy een daverend succes is geweest. De directe opvolger van de Game Boy, namelijk de Game Boy advance verhoogde dit aantal met ruim 80 miljoen. Het merk Game Boy is hiermee in totaal 200 miljoen keer verkocht (gemeten eind 2009). Dit artikel geeft je inzicht in de verschillende modellen Game Boy spelcomputers. In een later artikel zullen we meer ingaan op de geschiedenis en de keuzes vanuit Nintendo rondom de ontwikkeling en de marketing van de Game Boy.

In chronologische volgorde van 1989 tot 2005

 

GAME BOY

Game Boy

De originele Game Boy, ook wel de baksteen Game Boy genoemd. Hier is het allemaal begonnen.
Voor velen is deze Game Boy samen met Tetris de definitie van portable gaming. De herkenbare kleurstelling en pling-opstartgeluid zijn een eeuwige herinnering aan draagbaar gamesgenot.

Origineel: 4.19 MHz, 8-bit wonder

 

 

 

 

 

GAME BOY CLEAR

Game Boy - play it load

In 1995 werd het tijd voor een nieuwe impuls. De Game Boy begon haar glans te verliezen. Onder de marketing “Play it Loud” werden transparante Game Boys geïntroduceerd bij het grote publiek.

Qua specificaties is er intern echter niks veranderd.

Transparant model Game Boy – 1995

 

 

 

 

 

 

GAME BOY POCKET

Game Boy Pocket

In 1996 kwam Nintendo met de Game Boy pocket, de eerst echte verandering. Met verandering doelen we hier op het uiterlijk, want meer dan Game Boy games afspelen kon deze release niet.

De Game Boy Pocket gaat  minimaal 10 uur mee en vraagt daar slechts twee batterijen voor. Het scherm is tevens aangepast en toont nu het verwachtte zwart-wit in plaats van de niet heldere groen-tinten.

De Game Boy pocket heeft in haar bestaan diverse kleur-modellen gekend.

Minder batterijen, kleinere vormgeving; Game Boy Pocket – 1996

 

GAME BOY LIGHT

gameboy-light

In 1998 kwam Nintendo met de Game Boy Light, een draagbare spelcomputer voorzien van backlight waardoor spelen in het donker een stuk makkelijker werd. Deze Game Boy is verschenen in diverse kleuren. Helaas kon je deze alleen kopen in Japan. In Europa en Amerika is de Game Boy Light nooit op de markt gekomen.

Spelen in het donker; Game Boy Light – 1998

 

GAME BOY COLOR

gbcEindelijk een upgrade van de hardware. Nintendo introduceerde in 1998 kleur in haar assortiment en gaf de hardware een flinke upgrade. Vanaf heden kon men echt stellen dat men een draagbare NES bij zich droeg. Tevens introduceerde men infrarood, waardoor de onderlinge communicatie op zowel bedraad als draadloos vlak kon plaatsvinden.

Game Boy color games werden herkenbaar op de markt gebracht. Zelfs de cartridges werden qua uiterlijk veranderd. Een doorzichtige Game Boy cartridge betekende dat je te maken had met een Game Boy color exclusieve game. Zwarte cartridges werken zowel op de oudere Game Boy consoles als op de Game Boy color (voorzien van kleur). De grijze cartridges waren gericht op Game Boy consoles, maar konden door middel van een beperkt kleurenschema ook voorzien worden van kleur op de Game Boy Color.

De Game Boy Color kon alle games afspelen van zijn oudere broertjes. Daarmee had de spelcomputer direct een enorme hoeveelheid games tot zijn beschikking.

Game Boy Color: een beetje kleur in het leven – 1998

 

GAME BOY ADVANCE

Gameboy_AdvanceDe Game Boy en Game Boy color begonnen in 2000, ondanks de Pokemon hype, aardig wat scheurtjes te vertonen. De verkopen daalde flink en alle ogen waren gericht op Nintendo om vernieuwing te tonen. In 2001 kwam deze vernieuwing in de vorm van de Game Boy Advance (GBA). ‘s-Werelds eerste 32-bits draagbare spelcomputer. Voorzien van een LCD scherm welke 32 768 kleuren kon tonen en een resolutie van 240 x 160 pixels bevatte; Project Atlantis kreeg direct enorme support en werd door veel consumenten gezien als de draagbare Super Nintendo. Toch waren het niet alleen positieve geluiden, de slechte zichtbaarheid van het beeldscherm leiden tot veel klachten en zogenaamde tussenoplossingen in de vorm van de afterburner.

 

GAME BOY ADVANCE SP

nintendo-game-boy-advance-spIn 2003 gaf Nintendo gehoor aan alle klachten rondom de oorspronkelijke Game Boy Advance. De Game Boy Advance SP werd aangekondigd en lag enkele maanden later in de winkels. De Game Boy Advance SP was een compacte GameBoy, een zogenaamd clam-model, waarbij het scherm beschermd blijft, indien dicht geklapt. SP staat voor Special Project. De belangrijkste feature was echter de toevoeging van frontlid verlichting. Dankzij een toegevoegde knop op de console kon de gebruiker het scherm voorzien van licht, of niet. Daarnaast werd de handheld voorzien van een herlaadbare accu. Daarmee was de Game Boy Advance SP de eerste Nintendo spelcomputer welke oplaadbaar was via het lichtnet.

Van de Game Boy Advance SP zijn diverse modellen uitgebracht, bijvoorbeeld een mario-editie, zelda-editie, maar ook een tribal-editie. In 2006 is er een vernieuwd model op de markt gebracht onder typenummer AGS-101. De frontlid verlichting is in dit model vervangen door een backlit variant. Dit geeft een veel fijnere presentatie van het beeld.

Game Boy Advance SP; the second best thing in the dark – 2003

 

GAME BOY MICRO

Gameboy MicroIn 2005 verraste Nintendo de wereld met de aankondiging van de Game Boy Micro op de E3-beurs. Een bijzonder kleine Game Boy Advance spelcomputer met een uitstekend beeldscherm en een ingang voor een koptelefoon. De verlichting van de Game Boy Micro was identiek aan de manier waarop Nintendo de Nintendo DS voorzag in verlichting (backlit verlichting).

De omvang van de Game Boy Micro zorgde echter ook voor een nadeel. Oorspronkelijke Game Boy en Game Boy Color games konden niet meer afgespeeld worden op de spelcomputer. De Game Boy micro bleek uiteindelijk niet het verwachtte succes en verloor snel aandacht aan de nieuwe Nintendo DS.

Game Boy Micro; pure handheld gaming – 2005

Dit artikel is geplaatst onder de categorie: Featured, GameBoy, Gameboy Advance, GameBoy Color ,met de tags , . Bookmark de permalink.

Over Rudy Luiten

Enorme passie voor draagbare spelcomputers. Constant bezig met nieuwe devices, mogelijkheden en het maximale halen uit een handheld. Als het draagbaar is, dan is het interessant!

Een reactie op Van Game Boy tot Game Boy

  1. admin stelt:

    Blijft een geweldige machine, welke een geweldige groei heeft doorgemaakt. Ik bedoel, wie is er niet groot mee geworden?