RelatedPost

After 10 September 2015 you’ll no longer be able to make in-app purchases or re-download PlayStation Mobile content you’ve already purchased.

Bovenstaande quote komt direct uit een mail verzonden door Sony. Sony stopt namelijk per 10 september met de dienst PlayStation Mobile. op zich niet enorm dramatisch gezien de dienst geen gigantisch succes is geworden. Wat wel dramatisch is, is de laatste regel waarin Sony aangeeft dat je zelf gekochte producten niet meer kunt downloaden.

Digitale rechten: Aankopen doen en bedenktijd

In Nederland is in de wet vastgelegd dat je altijd bedenktijd hebt bij het doen van een aankoop (uitzondering zijn op maat gemaakte producten en versproducten). Als een aanbieder je nadrukkelijk laat weten dat je afstand doet van de bedenktijd en je daarmee instemt, is het ook mogelijk om producten / diensten te kopen zonder bedenktijd.

Koop je dus online een spel, dan heb je een bedenktijd van 14 dagen. Je bedenktijd gaat in op het moment dat je het spel ontvangt. Diensten zoals Playstation Network, Nintendo Network en Xbox Live geven je een melding dat je afstand doet van je bedenktijd alvorens je een transactie doet. Bij het aanschaffen van een spel of App via deze netwerken geef je je recht op bedenktijd dus op. Bedenk je dus goed, alvorens je een aanschaf doet op deze netwerken, of je het betreffende spel echt wilt aanschaffen.
Het is wel noodzakelijk dat deze diensten ook jouw bevestiging leveren op een medium die je lang kunt bewaren (zoals een e-mail). Is dit niet het geval, dan hoef je ook niet te betalen voor je spel, App of dienst.

Digitale rechten: Eigenaarschap

Als je een spel download, dan ben je niet eigenaar van dit spel. Je koopt eigenlijk een licentie tot gebruik van het spel. De platformhouder mag bepalen hoe lang deze licentie is en op welke devices de licentie geldig is. Dit laatste kan ook in een contract vastgelegd zijn, zoals in de voorwaarden is vastgesteld bij het lid worden van een dienst. In principe betekent dit dat je tot oneindigheid gebruik kunt maken van je aangeschafte software. Echter, als een dienst stopt te bestaan, dan is de kans zeer groot dat je je recht ook verliest.

Het platform PlayStation Mobile voor gecertificeerde devices

Het platform PlayStation Mobile voor gecertificeerde devices

Playstation Mobile is een dienst waar men digitale Android games kon kopen die gecertificeerd zijn door Sony en daarmee ook te spelen met een Dualshock controller, op een Playstation Vita en de Xperia Play telefoon met ingebouwde controller. Tevens zijn er ook wat andere devices geschikt voor de dient. Lees hier de gehele lijst.

Aangeschafte spellen kun je dus nog tot 10 september downloaden, maar daarna verdwijnen ze van de Sony servers en kun je ze dus niet opnieuw downloaden. Als je dus op 9 september een game koopt en je verwijdert deze per ongeluk van je telefoon op Playstation device, dan is er geen enkele mogelijkheid om deze game weer in het bezit te krijgen.

Je kunt je voorstellen dat het bovenstaande ook met andere, grotere, diensten kan gebeuren zoals: Nintendo Network, Playstation Network en Xbox Live.
Helaas is er in de wet niet specifiek vastgelegd hoe men moet omgaan met het afsluiten van dergelijke diensten. Hiermee is de consument geheel afhankelijk van de leverancier / platformhouder van het netwerk en de gestelde voorwaarden die zichtbaar zijn bij het lid worden van een dergelijke dienst. Je weet wel, die lange teksten die niemand leest.

Digitale rechten: Ik heb een klacht over digitale aankopen en wil geholpen worden?

Logo consuWijzer

Logo consuWijzer

Bekijk de informatie over bedenktijd op Consuwijzer, het consumentenloket van de overheid op http://www.consuwijzer.nl. Bedenk dan vervolgens wat je wilt doen en neem eventueel contact op met Consuwijzer voor een persoonlijke benadering.

Dit artikel is geplaatst onder de categorie: Featured, Nintendo 3DS, PSP, PSVita, Smartphone ,met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Over Rudy Luiten

Enorme passie voor draagbare spelcomputers. Constant bezig met nieuwe devices, mogelijkheden en het maximale halen uit een handheld. Als het draagbaar is, dan is het interessant!

Reageren is niet meer toegestaan, volgende keer sneller zijn?