RelatedPost

De Dingoo A380e heeft geen briljante naam. Deze nietszeggende naam heeft echter wel een historie. Portable-Games is namelijk groot fan van de Dingoo A-320 spelcomputer; een zeer compacte spelcomputer met een stevige community. Dankzij deze community behoort de Dingoo A-320 tot de beste emulatie-spelcomputers tot dusver. En dan te bedenken dat de Dingoo A-320 alweer uit 2009 stamt (met ruim 1 miljoen verkochte eenheden de meest populaire emulator handheld). De Dingoo heeft dus een vrij goede naam. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen uitkeken naar de opvolger van de Dingoo A-320.

De spelcomputer

De Dingoo A380e lijkt niet veel af te wijken van de populaire  Dingoo A-320 spelcomputer. Met vier facebuttons en twee schouderknoppen, 4GB intern geheugen, alsmede een gelijkend look-and-feel zou je kunnen stellen dat dit een prima opvolger is van de Dingoo. Waar de Dingoo nog werkte met het lastig verkrijgbare mini-sd, is de A380e overgestapt op het gangbare micro-SD formaat (tot 32GB). Tot zover zijn we nog positief, hoewel we liever ook analoge sticks hadden gezien en de mogelijkheid tot het verbinden met internet.

Stijlvolle spelcomputer. Een combinatie van een Game Boy Micro en een Playstation Go.

Stijlvolle spelcomputer. Een combinatie van een Game Boy Micro en een Playstation Go.

Helaas is de kwaliteit een stuk minder dan de eerder genoemde Dingoo. De kans is namelijk vrij groot dat bepaalde knoppen niet werken (facebuttons en soms zelfs schouderknoppen), wat uiteraard een grote misser is.

Naast het emuleren van oudere spelcomputers kun je ook MP3, MP4, e-books en FM radio gebruiken op de A380e. Voor eigenaren van een Dingoo A-320 is dit niet verrassend. Toch een leuke extra, die zeker van pas kan komen op vakantie.

De gemiste kansen op het gebied van hardware design en lagen kwaliteit van hardware (of het gebrek aan testen) maken de Dingoo A380E is niet de opvolger die veel mensen hadden verwacht.

Welke emulatoren werken goed?

  • SEGA Genesis / SEGA Megadrive
  • SEGA MasterSystem
  • Sega Game Gear
  • Nintendo N.E.S.
  • Nintendo Game Boy
  • Nintendo Game Boy Color
  • Nintendo Game Boy Advance
  • CAPCOM system 1
  • CAPCOM system 2
  • Atari Lynx

Er zijn veel meer emulators beschikbaar voor de Dingoo A380E, zoals een Super Nintendo, MAME, Playstation, NEO GEO CD etc. Deze werken niet optimaal. Je kunt denken aan een lagere framerate, of wat problemen met geluid, of het niet kunnen laden van bepaalde ROMS. Sommige games draaien echter uitstekend op deze emulators.

 Specificaties

TypeUitleg
SchermTFT 3.2" WQVGA LCD, resolutie 400X240 pixels.
CPU500MHz
RAM64MB
Capaciteit4GB intern. Ondersteunt TF(Micro SD) cards tot 32GB
GamesSpeel 8-bit,16-bit,32-bit,3D games, meer dan 10.000 games.
BesturingVier facebuttons (A, B, X, Y), twee schouderknoppen, start en select knoppen, power-switch en hold / reste-button
Video portAV-Out
Audio port3.5mm Stereo Audio Output, microphone output
GeluidStereo Speakers
Ondersteunde video formatenRM,RMVB,MPEG1,MPEG2,MKV(H.264,DIVX,XVID),WMV,MOV,MP4,3GP, AVI(H.264,DIVX,XVID),ASF,MPE,FLV,MPEG,MPG,DAT,VOD(niet hoger dan 480P)
Ondersteunde audio formatenMP3,WMA,WAV,OGG,ACC,APE,FLAC
AfbeeldingenJPG, BMP, GIF, PNG. Support zoom/rotation /PPT display.
FMAutomatisch zoeken en het opslaan tot 40 zenders
Audio recordingHi-Fi voice recording. Support MP3, WAV formats
E-book ondersteuningTXT, HTML, RTF, DOC. Support bookmark, auto browsing, font sizing, TTS oral reading functions
Interface talenEnglish, Chinese Simplified ,Chinese Traditional, Japanese, Korean, Russian, German, Spanish ,French
Batterij1800 mAh Lithium-ion batterij
Externe stroomDC5V 500mA
KleurenWit, zwart en roze

Ons advies

Ons advies is helder. Koop geen Dingoo A380E, maar wacht op een echte opvolger. Kun je niet wachten, kijk dan of je een oude Dingo A-320 op de kop kunt tikken. Veelal kun je deze vinden op marktplaats rond de 60 euro. Ook zou je kunnen overwegen om een Playstation Portable aan te schaffen en deze te voorzien van CFW, om deze handheld te kunnen voorzien van emulatie-mogelijkheden.

Toch interesse in de Dingoo A380E?

Voor circa 80 euro kun je deze spelcomputer kopen bij webshops zoals aliexpress.

Let op: we zijn geen voorstander van illegale praktijken, maar vinden wel dat je je oude games overal moet kunnen spelen. Download en gebruik dan alleen ROMS van games die je reeds in je bezit hebt!

 

Dit artikel is geplaatst onder de categorie: Featured, Retro ,met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Over Rudy Luiten

Enorme passie voor draagbare spelcomputers. Constant bezig met nieuwe devices, mogelijkheden en het maximale halen uit een handheld. Als het draagbaar is, dan is het interessant!

Reageren is niet meer toegestaan, volgende keer sneller zijn?