RelatedPost

Vierde generatie spelcomputer

supervision2
Misschien herken je de Watara SuperVision nog wel. Speelgoedketen Blokker verkocht deze Game Boy clone namelijk in Nederland rond 1993. De Watara SuperVision stamt uit 1992 en kent haar oorsprong in Azie (Taiwan). Met een hogere resolutie, van 160 x 160 pixels, en een vergelijkbare batterijduur als de oorspronkelijke Game Boy (vier penlites) was deze handheld helemaal geen slechte zet.

Echter, de handheld had niet de support die Nintendo en SEGA hadden voor hun handhelds, dus werden veel games gekopieerd. Uiteraard met een andere naam gekoppeld om zo mogelijke rechtzaken te voorkomen. Zodoende kon men alsnog de populairdere games ervaren op de Watara Supervision.

Prijzen

De SuperVision had de meest gunstige prijsstructuur. Bij aanschaf van de handheld kreeg je Crystball meegeleverd op cartridge. De handheld kon je al kopen voor slechts 70 gulden. De spellen waren veelal de helft -qua prijs- van de directe concurrentie (Nintendo Game Boy en SEGA Game Gear). Een supervision spel kon je vaak al kopen voor 10 tot 20 gulden; omgerekend nog geen tien euro dus!

Wat zit er in de doos?

1 van de versies van de Watara Supervision
De Watara Supervision is in verschillende vormen en uitvoeringen op de markt gebracht. Echter, vrijwel alle versies bestonden uit het volgende pakket:

 • De spelcomputer
 • Goedkope koptelefoon
 • Het spel CrystBall of Classic Casino
 • Vier AA batterijen
 • Het benodigde papierwerk, zoals handleidingen en garantieformulieren

Kwaliteit

De handheld werd erg goedkoop op de markt gebracht, maar dat had een prijs. Zodra je een Supervision open maakt zie je waarom. Vaak zitten kabeltjes aan elkaar getaped en vind je soms los zwevend cellofaan in je spelcomputer. Je kunt je voorstellen dat dit niet goed is voor de levensduur van de spelcomputer. Het wordt daarom ook steeds lastiger om goed werkende units te verkrijgen.

Daarnaast is het scherm van matige kwaliteit. Bij bewegingen, op het scherm, ontstaat veel Motion Blur. Hierdoor wordt de informatie op het scherm niet helder weergegeven. De oorspronkelijke Nintendo Game Boy had hier ook last van, maar bij de Supervision lijkt het erger.

Het einde van de Watara Supervision

In 1996 viel het doek voor de handheld. Men had werkelijk alles geprobeerd. Zelfs de mogelijkheid om de spelcomputer uit te geven via vcerschillendefabrikanten onder de naam Supervision Quickshot en Hartung SV-100 leverde niets op.

Specificaties Watara Supervision

de drie verschillende versies van de Supervision

 • Processor: 8 bit-Western Design Center 65C02-processor met een kloksnelheid van 4 MHz
 • Beeldscherm: 61 mm x 61 mm, 160 x 160 pixels, weergave van maximaal vier grijstinten
 • Geluid: 4 geluidskanalen en 1 noise-kanaal, ingebouwde luidsprekers en de mogelijkheid tot het aansluiten van een koptelefoon
 • Stroomverbruik: 4 AA-batterijen of 6V AC/DC-adapter
 • Communicatiepoort: 2 Player Link met een DE-9-connector
 • Accessoires: de belangrijkste accessoire is de tv-link waarmee je de spellen op je televisie kon afspelen.

Bovenstaande specificaties tonen het al een beetje. De Supervision was iets sterker, qua specs, dan de originele Nintendo Game Boy. het kon 25600 pixels op het beeld tonen waar de Game Boy stopt bij 23040. Ook bevatte de Supervision een extra audio-kanaal (voor audio DMA output).
Multiplayer is mogelijk dankzij de ingebouwde DB-9 port. Hierdoor hoefde je geen extra kabels te kopen om samen te kunnen spelen.

De oorspronkelijke Game Boy adapter werkt op de Supervision. Die hoef je dus niet meer te kopen!

De Games

supervision-posterVoor de Supervision zijn niet zoveel spellen verschenen als voor de SEGA Game Gear of Nintendo Game Boy. In Amerika zijn bijvoorbeeld slechts 65 spellen verschenen. In Europa is het aantal redelijk onduidelijk, maar vergelijkbaar. De Europese doosjes van de Watara Supervision zijn van karton (vergelijkbaar met de Game Boy). De Amerikaanse verpakking bestond uit plastic, welke kapot gemaakt moest worden om het spel te kunnen spelen. Hierdoor zijn er enorm veel losse cartridges op de markt.

Gedurende de levensduur van de spelcomputer werden ook spellen gebundeld aangeboden.

Wat ons betreft zijn de volgende games de meest interessante:

Cryst ball

supervision-crystballDeze game werd veelvulidg meegeleverd bij aankoop van de Supervision. Het betreft hier een Breakout clone.
Een goede clone, die leuker is dan Alleyway van Nintendo zelf. Verbreden van je paddle, versnellingen, lasers. Allemaal bekende elementen van Arkanoid / Breakout en prima uitgevoerd. Het is begrijpelijk dat dit spel werd meegeleverd bij de Watara Supervision.

Blockbuster

Uiterard moet een handheld voorzien zijn van Tetris. Zo ook de Watara Supervision. Blockbuster is gewoon tetris. De blokjes lijken wat meer afgerond en de muziek is niet zo pakkend als bij de Game Boy versie, maar dit is gewoon Tetris.

Police Bust

Geweldige naam, maar deze titel is een eenvoudige pacman clone. Om te voorkomen dat er ruzie zou ontstaan met Namco is er gekozen om het speelveld bijzonder ver in te zoomen. Ook zijn de powerpills verdwenen, wat een tegenaanval niet mogelijk maakt. Zonder dit spel-element blijkt pacman een matige game. Police Bust is bij gebrek aan beter genoemd.

Carrier

supervision-carrierCarrier is de Supervision versie van Sokoban. Je zult dus dozen moeten verschuiven naar de juiste plekken om te vorderen in het spel. heb je de dozen op de juiste plek, dan word je geprezen met: “Well done! Try next stage”. Elk level heeft 10 stages en per level wordt bijgehouden hoeveel bewegingen je hebt gemaakt. Hoe minder hoe beter, maar in praktijk word je niet beloond met het behalen van de laagst aantal zetten.

Alien

Uiteraard is Alien geen origineel spel. Alien is gewoon R-Type. Een side-scroller, die eigenlijk heel goed werkt op de Supervision. De graphics zijn niet bijzonder en zelfs kaal te noemen. Dankzij deze graphics blijft de game overzichtelijk en leuk om te spelen. Een aanrader!

Tennis Pro 92

Tennis Pro 92 lijkt extreem op tennis voor de Game Boy. Het is geen gemakkelijk spel, maar je kunt het spel wel onder de knie krijgen als je oefent. Je kunt diverse type slagen vormen door middel van de vierpuntsdruktoets en scores worden vrolijk weergegeven op een groot scorebord.

Cross High

supervision-crosshighCross High laat je op een motor door een level racen. Door middel van jumps en stunts kun je snelheid opbouwen en het level uitspelen. Een uitstekende game, ware het niet dat een andere partij, Konami, eerder met Motorcross Maniacs op de markt kwam. Dit spel is een exacte kopie. Nogmaals, niet vervelend, maar wel typerend voor de Watara Supervision. Buiten het kopieer-gedrag is dit een uitstekende game.

Olympic Trials

Je verwacht het niet, maar dit spel is wederom een clone. Het betreft hier een goed uitgewerkte kopie van Track & Field. Kortom, kun je lekker snel op de knoppen van de SuperVision rammen, dan is de kans groot dat je dit spel kunt winnen.

Dit artikel is geplaatst onder de categorie: Featured, Retro ,met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Over Rudy Luiten

Enorme passie voor draagbare spelcomputers. Constant bezig met nieuwe devices, mogelijkheden en het maximale halen uit een handheld. Als het draagbaar is, dan is het interessant!

Reageren is niet meer toegestaan, volgende keer sneller zijn?