RelatedPost

De Atari Lynx is de draagbare kleurenspelcomputer, die in 1989 door Atari op de markt werd gebracht. De Atari Lynx is een product van Epix, een ingenieursbureau. Epix presenteerde de Lynx in 1987 aan o.a. Atari, onder de noemer Handy.

De Handy had ongeveer dezelfde omvang als de bekende Atari Lynx en een identiek backlit beeldscherm, maar leek vooralsnog totaal niet op de Atari Lynx zoals we deze kennen. De gebruikte cartridges van de Handy kwamen echter wel overeen met de uiteindelijke Atari Lynx releases.

Eerste prototype van de Atari Lynx; Epix Handy

De handheld werd al vrij snel geroemd om haar link-rechts opties (waarmee dit de eerste spelcomputer is die gelijkheid levert voor zowel linkshandige als rechtshandige mensen), backlit kleuren LCD scherm en de mogelijkheid om een netwerk te creëren met 17 spelcomputers aan elkaar. Epix had de financiële kracht niet om de spelcomputer op de markt te brengen en zocht dus naar geschikte partners. Atari kocht de rechten over van Epix (op het gebied van productie en marketing) en lanceerde dat jaar (in september 1989) de Atari Lynx. Epix hield de controle over de software voor de Atari Lynx. Atari is Atari niet als ze alsnog wat wijzigen, dus ze haalden de thumbstick weg en veranderde ze intern een speaker, alles verpakt in een enorme plak plastic met een Atari logo er op.

Als ijzersterke console, met de mogelijkheid om geavanceerde zaken uit te voeren, die bijvoorbeeld de SEGA Megadrive niet eens kon, leek de Atari Lynx een zonnige toekomst tegemoet te gaan.

Tetris, wie is er niet groot mee geworden?

Echter, in 1989 lanceerde Nintendo ook haar Game Boy. De Game Boy was op alle fronten zwakker, had geen kleur, maar wel een veel langere batterijduur en een game met de naam Tetris.
Ook hielp het niet dat deze game Boy een stuk goedkoper was dan de Atari Lynx. Dit gold overigens voor de consument, maar ook voor de ontwikkelaar.

Over het spel Tetris is overigens een flinke discussie geweest tussen Nintendo en Atari. Beiden claimden recht te hebben om dit spel uit te brengen. Nintendo won de juridische strijd en kon daarom de Game Boy in de winkels plaatsen met Tetris. Atari diende andere topgames te gaan zoeken.

lynxtoki Het prijsverschil tussen de Game Boy en de Atari Lynx was aanzienlijk. Waar de Lynx in de winkels lag voor 179,99 Dollar, kon je een Game Boy al bezitten voor slechts 99 Dollar. Dat maakte het niet eenvoudig om goede verkopen te realiseren. In 1991 kwam Atari daarom met de Atari Lynx II. Op technisch vlak veranderde er weinig, maar qua uiterlijk en helderheid van het beeldscherm was er een flinke verandering zichtbaar. Tevens ging de prijs omlaag, naar een competitieve 99 Dollar. Dit resulteerde in betere verkopen, maar niet voldoende om een echte concurrent te vormen voor de Game Boy.

 

Andere problemen

Atari Lynx IIDe ingang voor de Atari Lynx games -welke op afzonderlijke cartridges gekocht konden worden- was extreem smal. Dit zorgde uiteindelijk voor enkele problemen. De smalle ingang zorgde voor een belemmering in de groei van het product. De spellen konden namelijk geen opslag-mogelijkheid krijgen door deze compacte ingang. Gebruikers moesten daarom altijd werken met een wachtwoord-systeem. Waar de concurrentie de mogelijkheid bood om een bestaand spel later op te starten en verder te spelen, moesten Atari Lynx games het doen met wachtwoorden. Een stuk minder gebruikersvriendelijk.

Om zaken erger te maken werd de concurrentie opgevoerd, door middel van een derde speler. SEGA kwam in 1991 met de SEGA Game Gear. Een spelcomputer, vergelijkbaar met de Atari Lynx; met kleurenbeeldscherm, maar direct voorzien van betere ondersteuning. Dat wil zeggen, deze handheld kreeg wel de meest populaire games en kreeg ook kwantitatief een flink betere ondersteuning.

Atari Lynx games

Atari Lynx games

Atari Jaguar

In 1994 begon Atari langzaam haar aandacht voor de Lynx te verliezen. Het gehavende bedrijf gooide al haar aandacht op haar stervende Atari Jaguar. Deze 64-bits console stond er niet goed voor en de PlayStation X en SEGA Saturn stonden al klaar om de aanval aan te gaan.

In 1996 fuseerde Atari met JTS, een leverancier van harde schuiven en diskette-stations. Waarna in 1998 de naam Atari (en bijhorende rechten op games) werd verkocht aan Hasbro Interactive, voor slechts 5 miljoen Dollar. Bij deze deal werden de rechten van de Atari Jaguar en de Atari Lynx vrijgegeven. Hiermee kon iedereen spellen maken voor deze computers zonder hiervoor licentiekosten te betalen aan de eigenaar van het merk.

Zaku: homebrew voor de Atari LynxDankzij deze actie ontstonden er groeperingen welke zich toelegden op het ontwikkelen van nieuwe spellen voor deze oudere spelcomputers. Uiteindelijk zijn er via formele wegen slechts 120 Atari Lynx games in de winkels beland, maar zijn er tevens tientallen games ontwikkeld die je via websites kunt bestellen en zodoende mer kunt halen uit deze spelcomputer. Het super fighter team is nog steeds druk bezig met het maken van nieuwe Atari Lynx games, zoals Zaku. Zaku is een hoogwaardige platformer, die zelfs in deze tijden niet zou misstaan.

Kortom, de Atari Lynx leeft nog steeds, maar wel in die mate dat je echt moet gaan verdiepen in de materie. Wat ons betreft loont het de moeite om je te verdiepen in de Atari Lynx.

Dit artikel is geplaatst onder de categorie: Featured, Retro ,met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Over Rudy Luiten

Enorme passie voor draagbare spelcomputers. Constant bezig met nieuwe devices, mogelijkheden en het maximale halen uit een handheld. Als het draagbaar is, dan is het interessant!

Een reactie op Atari Lynx

  1. admin stelt:

    Lynx blijft een van de meest ongelooflijke uitvindingen ooit. De spelcomputer was zijn tijd ver vooruit!