RelatedPost

De SEGA Game Gear stamt uit 1990, voor ons Europeanen uit 1991. In dit jaar kwam de draagbare SEGA Master System op de markt. De SEGA MasterSystem is de acht-bit spelcomputer van SEGA en voorloper van de SEGA Megadrive, welk de meest succesvolle SEGA spelcomputer ooit werd. De Game Gear is hier de draagbare versie van.

De SEGA Game Gear was een direct reactie op de Atari Lynx en Nintendo Game Boy. Het was dus niet de eerste draagbare spelcomputer met een kleurenbeeldscherm, maar wel de eerste draagbare spelcomputer die het mogelijk maakte om ook cartridges van zijn grotere broer af te spelen. Met behulp van de SEGA Game Gear Master System converter kon je je bestaande Master System games prima spelen op deze draagbare krachtpatser.

Dpad--article_imageMet de late release van de console bleek al snel dat SEGA een flinke inhaalslag moest maken om marktaandeel te veroveren. Dankzij eenvoudige omzettingen van Master System games door SEGA en derde partijen groeide de beschikbare bibliotheek met games rap. Echter, qua sales bleef de Game Gear duidelijk achter op de Nintendo Game Boy. De Atari Lynx was echter snel verslagen dankzij bovenstaande tactiek.

De SEGA Game Gear maakt formeel onderdeel uit van de vierde generatie consoles. Dit wil zeggen dat de handheld in dezelfde periode op de markt was als: NEO GEO, Philips CD-i, Game Boy, Super Nintendo, Nintendo, SEGA Megadrive, SEGA Master System en de PC Engine.

Zoals gezegd startte SEGA met een achterstand. De concurrentie had al portables op de mart, waardoor SEGA zich genoodzaakt voelde om zo snel mogelijk met een eigen alternatief te komen. De Game Gear is daarom ook te snel op de markt geplaatst, werknaam Project Mercury. SEGA had echter te weinig diverse titels voor de spelcomputers in de winkels en de titels waren veelal ook niet origineel.

Sega_Game_GearWaar SEGA zich richtte op techniek en superieure gameplay en display werd echter als snel duidelijk dat de Game Gear ook flinke nadelen had. De batterijduur was zeer matig te noemen, wat ook direct een gevolg had voor de verkopen. De consument voelde niets voor een spelcomputer waarbij je om de vijf uur maar liefst zes nieuwe batterijen moest plaatsen om verder te kunnen. Gezien draagbare spelcomputers voornamelijk werden gekocht voor de kinderen, zorgde deze extra investering ervoor dat de verkopen drastisch afnamen.

SEGA does what Nintendon’t

SEGA bleef communiceren dat de Game Gear geweldig was, met 4096 verschillende kleuren op het scherm was het dan ook een flinke stap omhoog ten opzichte van de Nintendo Game Boy. Al snel deed SEGA een poging om de Game Gear te richten op de meer volwassen speler. Met titels zoals Mortal Kombat, Sonic, Shinig Force, Streets of Rage en Shinobi probeerde SEGA vooral cool te zijn.

Geef wat feitjes over de SEGA Game Gear!

 • In totaal zijn er bijna 400 spellen uitgegeven op de SEGA Game Gear (buiten de SEGA Master System spellen om die je via een converter kon spelen).
 • De SEGA Game Gear is een backlit portable, in tegenstelling tot de Game Boy en de frontlit Atari Lynx
 • De SEGA Game Gear is een 8-bit spelcomputer met 3Mhz processor (Z80)
 • 3.2 inch kleurenbeeldscherm
 • Uiteindelijk is de SEGA Game Gear 11 miljoen keer verkocht
 • De SEGA Game Gear bevat exact dezelfde hardware als de SEGA Master System
 • De Game Gear is in 1997 formeel gestopt qua ondersteuning van SEGA
 • Echter, in 2000 is de Game Gear opnieuw uitgegeven door Majesco onder het SEGA label. Deze versie had een verbeterd beeldscherm en betere batterijduur
 • De Game Gear verbruikt 6 AA batterijen in 5-6 uur tijd
 • De Game Gear is regiovrij, dit wil zeggen dat je op een Japanse Game Gear ook Europese- en Amerikaanse games kunt spelen.
 • Via koptelefoon is het mogelijk om stereo-geluid te ontvangen. De standaard output is echter mono.
 • Geluidskaart, videokaart en krachtbron zijn allemaal losse modules. Met een beetje prutswerk kun je eenvoudig van een aantal kappotte handhelds een werkende creeren.
 • Het systeem is betaalbaar en een verzameling starten is hiermee niet de meest dure hobby
 • In tegenstelling tot de Atari Lynx is het mogelijk om spelinformatie op te slaan op de cartridge (niet alle spellen ondersteunen dit, zij bieden veelal opslag aan in de vorm van een password).
 • Het scherm is niet erg fel en heeft een lage refresh rate, wat bijzonder zichtbaar is bij snellere games zoals Sonic the Hedgehog.
 • Gezien het maken van een Master System port eenvoudig is, zijn veel games dan ook directe ports. Dit pakt helaas niet altijd goed uit op het beeldscherm. Zo valt er wel eens wat cruciale informatie weg. Sonic 2 is hierdoor een bijzonder lasig spelletje geworden.
 • Let op bij het aanschaffen van een Game Gear, de geluidskaart is namelijk van dramatische kwaliteit en veelal laten de condensatoren het afweten en geeft de Game Gear vervolgens geluid meer af. Vraag dus altijd om het geluid alvorens je een tweedehands Game Gear aanschaft.

If you were color blind and had an IQ of less than 12, then you wouldn’t mind which portable you had.

Accessoires

Uiteraard zijn er diverse accessoires uitgegeven voor de SEGA Game Gear. De belangrijkste zetten we voor je op een rijtje:

AfbeeldingNaamBeschrijving
Gear to Gear link cableEen link kabel om twee Game Gear consoles met elkaar te verbinden en zodoende samen games te kunnen spelen.
Super Wide GearEen vergrootglas die ervoor zorgde dat het beeld velen malen groter getoond werd.
Master Gear ConverterEen converter waarmee je SEGA Master System games kon spelen op je SEGA Game Gear
AC adapterVia netstroom gebruik maken van de SEGA Game Gear. Niet een bijzondere accessoire, maar wel een broodnodige gezien het batterijverbruik van de Game Gear.
TV TunerDankzij deze accessoire was het mogelijk om televisie beelden te tonen op je handheld. Ontvangst ging via een antenne.
Lijst met interessante accessoires voor de SEGA Game Gear

Games

SEGA heeft altijd de insteek cool en arcade gehad en ook op de Game Gear komt deze filosofie goed naar voren. Er zijn bijzonder veel leuke en speelbare games uitgekomen op de Game Gear en in de toekomst zullen we hier vast nog een artikel aan wijden. Tot die tijd sommen we wat toppers voor je op.

Vampire: Master of Darkness

Deze Castlevania clone is bijzonder geslaagd.

Streets of Rage 2

Deze fighter is zeer geslaagd over gezet naar de Game Gear. De soundtrack van deze game wordt door velen als geniaal bestempeld. De Game Gear versie is echter beduidend minder dan de SEGA Megadrive release.

Sonic games

Wie kent de blauwe egel niet? De SEGA Game Gear heeft een aardig aantall Sonic titels mogen ontvangen. Persoonlijk vinden wij de eerste Sonic de allerbeste.

Shining Force: The Sword of Hajya

Het tweede Shining Force deel op de Game Gear. De focus ligt volledig op combat in deze titel. De game is inmiddels wat lastiger te vinden, maar gelukkig kun je de game tegenwoordig ook downloaden op de Nintendo 3DS (3.99 Euro)

Mortal Kombat series

Deze fighter mag uiteraard niet ontbreken. Het is deze serie geweest die SEGA volwassener maakte dan Nintendo. Ook op de Game Gear komen de titels vrij goed uit de verf.

Defenders of Oasis

Misschien wel de beste RPG op 8-bit handhelds.

Wonder Boy III: The Dragon’s Trap

Wonder Boy III is een klassieker; een platform action adventure waarbij je door middel van items en diverse transformaties door wonderland moet navigeren. Een Matroidvania die je niet moet laten liggen!

Micro Machines 2: Turbo Tournament

Racen op klein formaat. Race over een eettafel, pooltafel of zelfs over een wc-bril. Deze game is briljant in haar eenvoud.

Land of Illusion Starring Mickey Mouse

De SEGA systemen stonden bekend om haar Disney platformers, van Donald Duck tot de Lion King, allen waren aanwezig en zijn goede tot geweldige titels. Mickey Mouse is zonder twijfel de beste platformer op het systeem en verdient het om gespeeld te worden.

 

Dit artikel is geplaatst onder de categorie: Featured, Retro ,met de tags , . Bookmark de permalink.

Over Rudy Luiten

Enorme passie voor draagbare spelcomputers. Constant bezig met nieuwe devices, mogelijkheden en het maximale halen uit een handheld. Als het draagbaar is, dan is het interessant!

Reageren is niet meer toegestaan, volgende keer sneller zijn?